Sko til alle eventyrene
i hverdagen

Barn er alltid klare for nye eventyr, og med gode sko
får de en enda bedre opplevelse på veien.

Det kan være vanskelig å lære å sykle, løpe og hoppe, særlig hvis skoene ikke sitter godt på foten. Men hvordan kan man som
forelder vite om skoene klemmer eller gnager? Om størrelsen er riktig? Og om skoene beskytter og støtter føttene på en god måte?
Selv etter at barna har begynt å snakke, er det sjelden de sier ifra om det er noe galt med skoene.

 

25 års erfaring

Skofus har mer enn 25 års erfaring, og fra dag én har vi laget sko som støtter barns fysiske og motoriske utvikling. Vi lager sko til barn i alderen 0–6 år, og har alltid vært opptatt av fottøyets funksjonalitet. Gjennom tester og en løpende dialog med barn, foreldre og fysioterapeuter har Skofus fått en grundig forståelse av barns føtter.

 

Funksjon og komfort

Skofus designer sko som tar høyde for enhver situasjon og all slags vær. Derfor jobber vi med mange forskjellige materialer – både lette, fleksible og slitesterke – avhengig av hva skoene skal brukes til. Vi har også tenkt på alt fra passform, justerbare lukninger og faste hælkapper til små tekniske detaljer. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene, men bygger på årelang erfaring og stor innlevelse i barns univers.

 

og litt magi

Skofus er laget med utgangspunkt i barns behov, både fysisk og motorisk, men også med tanke på lek og moro. Derfor er det også integrert gøyale, søte og spennende detaljer i skoene, som for eksempel blinkende lys i sålen samt glitter og merker – både på hverdagsskoene og penskoene, som skal være prikken over i-en ved festlige anledninger.

Alle sko blir satt på prøve når de små holder på. Skoene skal sitte godt på foten, hjelpe barna i deres daglige utfordringer – og så skal de ha litt av den magien som barn aldri får nok av. Kom inn til din lokale Skoringen og få god veiledning til valg av de helt riktige Skofus-skoene.

 

Termo/PU-støvle

PU-materialet og utformingen av støvlene holder føttene tørre i regn, snø og sludd

Uttakbar såle med termoeffekt stenger kulden ute

Sklisikre såler med kraftig profilering

Fôr i 30 % ull og 70 % polyester holder føttene varme

 

PU-materialet og utformingen av støvlene holder føttene tørre i regn, snø og sludd

x
 

Uttakbar såle med termoeffekt stenger kulden ute

x
 

Sklisikre såler med kraftig profilering

x
 

Fôr i 30 % ull og 70 % polyester holder føttene varme

x

Kolleksjon

Blinkende sandaler til de tøffe, sneakers til de raske, glittersko til prinsessene og et hav av andre gøyale, søte og funksjonelle sko til resten av fotfolket. Sesongens Skofus-kolleksjon har alt dette og enda mer – finn de perfekte skoene til barnet ditt her.

Minimer Alle sko

Finn riktig størrelse

Skoringens personale er opplært for å hjelpe deg med å finne riktig skostørrelse til barnet ditt, men du bør uansett sjekke selv med jevne mellomrom. Små føtter kan vokse veldig raskt, så det er lurt å være i forkant.

Print vår veiledning og størrelsesguide her slik at du kan finne den riktige skostørrelsen til barnet ditt.

Trygghetsgaranti

Når du kjøper Skofus-sko, er du på flere måter garantert en sko som passer ditt barns behov. Utover et grundig utformet design, følger det nemlig også en trygghetsgaranti med hvert kjøp dersom du har fått veiledning av personalet og barnet har vært med for å prøve skoene. Med garantien kan du bytte barneskoene i inntil 14 dager etter kjøpet – også selv om skoene har blitt flittig brukt. Det eneste du trenger å gjøre, er å vise frem kvitteringen med trygghetsgarantistempelet, som bekrefter at du har mottatt veiledningen.

Utdannet personale

Utover trygghetsgarantien er Skoringens personale en ekstra garanti for at barnet ditt kommer hjem med riktige sko. Under opplæringen har de nemlig lært masse om barns føtter og individuelle behov. Det betyr at du kommer hjem med de skoene som passer best til akkurat ditt barn, uansett om barnet har smale eller brede føtter, høy eller lav vrist, eller trår utover eller innover på foten. For best mulig veiledning, er det imidlertid viktig at barnet ditt er med i butikken og prøver skoene på.

 

Barnets fot

For at barns føtter skal vokse seg sunne og sterke, trenger de oppmerksomhet og omtanke. Her kan du lese litt om hva det er viktig å ha i bakhodet etter hvert som barnets føtter vokser.

Sunne føtter

Sunne føtter

Føttene har en vesentlig betydning for utviklingen av barnets kropp og balanse. Foten består av 26 knokler. Bakerst sitter hælbenet, vristbenet og fotrotsknoklene, som bærer mesteparten av kroppsvekten. Foran sitter tåknoklene og mellomfotsknoklene, som bærer én tredjedel av kroppsvekten.

Leddbånd og muskler danner to fotbuer tvers over og på innsiden av foten. Fotbuene er viktige for fotens bæreevne og fjæring. Når tærne sitter som en liten vifte med mellomrom mellom hver tå, og stortåa peker rett frem, fungerer musklene som de skal.

Med feil sko kan finmuskulaturen og leddbånd i foten bli svekket, og man risikerer at knoklene glir fra hverandre. Det kan være smertefullt og skape feilbelastning for foten. Og plutselig er det en ond sirkel som også kan belaste resten av kroppen.

Derfor er det viktig at barnet ditt har ordentlige sko som passer til akkurat hans/hennes føtter.

SympaTex

SympaTex

Skofus-støvletter med SympaTex er 100 prosent vann- og vindtette, og den spesielle tex-membranen sikrer at fottøyet puster godt. Dette gjør at disse støvlettene er perfekte for kaldt vintervær.

Kombiner støvlettene med sokker i ull, kunstfiber eller bomull blandet med et syntetisk materiale. Når leken pågår for fullt, kan det fort bli litt varmt i vinterstøvlettene, og da begynner føttene å svette. Bomullssokker absorberer svette, slik at føttene forblir våte. Sokker i ull, kunstfiber eller blandingsmaterialer er bedre egnet til å transportere fukt bort fra foten.

Støtte for føttene

Støtte for føttene

Barnets føtter skal ha god bevegelighet i skoen – men også støtte. Eksempelvis beskytter hælkappen akillessenen og hjelper, sammen med en justerbar lukning, til med å holde hælen fast på sålen. Det betyr at barnet unngår å vrikke foten eller trå skjevt i skoen.

Svært åpne sko som f.eks. badesandaler og veldig åpne sandaler er ikke egnet for barn under 3 år, da små barn har problemer med å kontrollere føttene i helt åpne sko. Samtidig er foten ubeskyttet.

Fra 2–3-årsalderen kan barn med lav fotbue også få bruk for fotbuestøtte – men ikke før. De første par årene har nemlig barnet en liten fettpute som fungerer som fotbuestøtte.

Hos alle barn er det viktig at fotens muskler fungerer optimalt, og derfor er sko med god passform det eneste riktige. Skoen skal ha en innside som ikke presser på storetåa, og sålen må være bøyelig, slik at musklene kan jobbe uten å bli feilbelastet.

Håndtering av tex-støvletter

Håndtering av tex-støvletter

Tex-støvletter trives best med langsom tørking i stuetemperatur. Hvis skoene er veldig fuktige, kan man ta ut eventuelle innleggssåler og fylle dem med aviser, som absorberer fukten.

Vi anbefaler ikke tørking i varmeskap eller på radiatorer. Dette kan ødelegge membranen, og da risikerer du at støvlettene ikke lenger er vanntette. Vi anbefaler heller ikke å vaske støvlettene i vaskemaskinen, for dette kan også ødelegge membranen.

Husk å impregnere støvlettene grundig, både før de tas i bruk og etterpå. Den ekstra fuktbeskyttelsen hjelper til med å holde føttene varme, og det er også lettere å rengjøre impregnerte støvletter.

Ikke bruk produkter som inneholder silikon, for dette reduserer tex-membranens pusteevne.

 

 

Barnesko

Barnesko

Små barn har et høyt energinivå og bruker mye energi på å utforske og forstå verden. Barns sko skal støtte denne utviklingen, og derfor stilles det en rekke krav til fottøyet. Her får du en rask oversikt over hva du bør være oppmerksom på.

Form

Det finnes ikke én sko som passer til alle barneføtter. Noen har brede føtter, andre har smale. Noen har høy fotbue, andre har lav. Derfor er det ikke bare skostørrelsen som er viktig.

Skostørrelsen spiller imidlertid en avgjørende rolle når du skal velge sko til barnet ditt. Derfor er det svært viktig å hele tiden sjekke om skoene fortsatt passer, slik at de ikke blir for små og klemmer føttene. Men skoene skal også sitte godt på foten. Hvis ikke, risikerer du at barnets fot glir frem i skoen, noe som gjør at barnet får vondt i tærne, eller at barnet trår skjevt i skoen. Sko med fast hælkappe og justerbar lukning sikrer at foten ikke glir. Det er også viktig at skoen har god passform og er fleksibel nok til å følge fotens bevegelser.

Funksjon

Været skifter med årstidene, noe som krever helt egne sko. Våren og sommeren krever gummistøvler til våte dager, sandaler til varme, støvletter til kalde og joggesko til resten av dagene. For ikke å snakke om anledninger som bursdager og bryllup, som lett kan gjøres festligere med et par pensko.

Høst og vinter kan by på ulike grader av vått vær, og derfor kan det være en god idé å supplere tex-støvlettene med termostøvler til de slapsete dagene. Men ha i bakhodet at tex- eller skinnstøvletter er best på kalde dager på grunn av tex-membranen og fordi de puster bedre. En sko eller støvlett som er for tett, gjør at føttene svetter, og da blir de fort våte og kalde. Det er lett for barna å ta på seg termostøvlene selv, og da de ikke sitter fast på foten på samme måten som tex-støvlettene, anbefales det at termostøvlene ikke brukes hele tiden.

Det er også viktig at sålen er fleksibel, gjerne med støtdemping. Det er tungt å gå i sko med stive såler, og barns høye aktivitetsnivå kan fort føre til at føttene blir slitne. Da hjelper det hvis sålene kan ta litt av trykket. Det kan også være fint for de små at vinterskoene har sklisikre såler – det er gøyere når det er glatt, og særlig når man skal opp akebakken.

Sist, men ikke minst elsker barn lek og moro. Derfor kan små ting som gøyale detaljer eller blinkende lys i skoene trigge barnets fantasi og sette nye tanker og leker i sving.

Bare føtter er best

Bare føtter er best

Barneføtter er ikke skapt for sko. Når barnet tar sine første skritt, bruker det hele foten til å holde balansen og tærne til å gripe med. Derfor er det faktisk lettere for barnet å gå uten sko.

La derfor barnet få gå så mye som mulig barbeint eller i sokker. Da får muskulaturen i føttene mulighet til å utvikle seg på riktig måte. Dette styrker foten over tid og kan motvirke at barnet utvikler plattfothet eller skjev akillessene.

Samtidig er små føtter også svært bløte. Hvis det er en risiko for at barnet kan trå på en stein eller skarpe gjenstander, er det best å beskytte føttene med et par gode sko.

Funksjonelle såler

Funksjonelle såler

Alle såler i Skofus-sko er utviklet med tanke på hva de skal brukes til. Derfor finner du alt fra sklisikre såler – som har vært gjennom en lang og grundig utviklingsprosess for å bli så effektive som mulig på glatt føre – til tynne og lette såler på søte pensko.

Sålene er ofte bygget i flere lag for å gjøre dem sklisikre og slitesterke, samtidig som de er fleksible og har en støtdempende effekt. I mange sko kan dessuten innleggssålen tas ut, slik at du enkelt kan sjekke om størrelsen er riktig og lettere kan tørke støvlettene, om nødvendig.

Morsomme fotleker

Morsomme fotleker

Hvis barn får riktige sko og samtidig får gå mye barbeint eller i bare sokker, vil de fleste barneføtter utvikle seg som de skal. Likevel kan det være sunt for føttene med litt ekstra oppmerksomhet innimellom, og her er morsomme fotleker en god idé.

En lek som kan være en sunn utfordring for både små og store føtter, er å plukke blyanter og småting opp med tærne. Dere kan også konkurrere om hvem som først klarer å krølle et papirark med tærne. Eller dere kan gå en tur hvor dere vekselvis går på tærne, hælene, og ytter- og innsiden av føttene.

Utover å skjerpe motorikken vil disse lekene styrke muskulaturen i føttene og gi dere en gøyal stund sammen.

Finn butikk

Nærmest deg